Organ Nakli Haftası 3 -9 Kasım

03-09 Kasım tarihlerinde kutlanan Organ Bağışı Haftası ile ilgi açıklamalarda bulunan Canik İlçe Sağlık Müdürü Dr. Sibel Uyan, "Ülkemizde Organ Bağışı istenilen düzeyde değildir" dedi.
Türkiye'de organ bağışı ile ilgili ön yargıların olduğunu söyleyen Canik İlçe Sağlık Müdürü Dr. Sibel Uyan, "Organ nakli, vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya beyin ölümü gerçekleşmiş olan kişiden alınan sağlam ve aynı görevi üstlenecek bir organın nakledilmesi işlemidir. 18 yaşından büyük, 65 yaşından küçük, akli dengesi yerinde olan ve önemli rahatsızlığı olmayanlar doku ve organını bağışlayabilirler. Ülkemizde böbrek, deri, karaciğer, akciğer, kalp, pankreas, ince bağırsak, kemik iliği, gözün kornea tabakası ve kalp kapağı nakli yapılabilmektedir. Pek çok hasta için organ nakli, yeniden normal bir yaşama dönmenin tek yoludur. Ülkemizde her yıl yaklaşık olarak 8 bin hasta organ bulunamadığı için hayatını kaybetmektedir. Bugün bir başkasına lazım olan herhangi bir organ yarın yakınlarımıza ve bize de lazım olabileceğini unutmamalıyız. Öldükten sonra hayat kurtarabilmek çok önemlidir" dedi.
Müdür Dr. Uyan, ayrıca organ bağışı yapacak kişilerin, il sağlık müdürlüklerine, hastanelere, organ nakli yapan merkezlere başvurabileceklerini belirtti.

Paylaş :
 

Yorum Gönder

 
Copyright © 2011 bilgi deponuz